torstai 23. maaliskuuta 2017

Rahkapullat


Pääsiäinen on jo ihan nurkan takana ja meillä perinteisesti kuuluu pääsiäiseen ainakin rahkapullat ja niillä aloitetaan tänä vuonna bloginkin pääsiäisleivonnaiset.Tällä kertaa leivoin pienemmän pullataikinan ja tästä määrästä tein 12 rahkapullaa.

PULLATAIKINA

2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
1 dl sokeria
0,5  tl suolaa
kardemummaa
1 kananmuna ( tästä puolet voiteluun, voit myös jättää kananmunan pois taikinasta)
75 g voita
n. 0,5 kg jauhoja

TÄYTE

200 g maitorahkaa ( voit käyttää myös esim.sitruunarakaa)
1 kananmuna
1,5 dl sokeria
(sitruunankuoriraastetta)
(vaniljasokeria)
(rusinoita)

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi jos käytät tuorehiivaa, kuivahiivaa käyttäessä +42 asteiseksi
  2. Sekoita lämpimään maitoon tuorehiiva, sokeri, suola, kardemumma ja puolet kananmunasta .Tämä sujuu helpoiten kun rikot kananmunan kuppiin ja sekoitat rakenteen rikki ja sitten kaadat puolet taikinaan.
  3. Lisää taikinaan osa jauhoista, käytä yleiskoneen koukkuvatkainta tai sekoita käsin.
  4. Lisää lähes kaikki jauhot ja jatka alustamista.
  5. Sulata voi ja kaada se alustuksen loppuvaiheessa taikinaan. Jatka taikinan vaivaamista ja lisää loput jauhot pikkuhiljaa taikinaan. Kun taikina alkaa irtoamaan reunoilta on jauhoja tarpeeksi. Alusta taikina kimmoisaksi.
  6. Tämän jälkeen annan taikinan levätä n.vartti.
  7. Jaa taikina tasakokoiseksi paloiksi ja pyörittele ne palloiksi. Laita pellille leivinpaperin päälle ja nosta pelti vedottomaan paikkaan liinan alle . Anna kohota väh.30 min.Voit nopeuttaa kohoamista laittamalla pellit uuniin jonka olet lämmittänyt 37 asteiseksi. Uuni kannattaa sammuttaa kohotuksen ajaksi ettei lämpö nouse liikaa.
  8. Valmista kohoamisen aikana täyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset sekaisin. Meillä ei pullaan rusinoita laiteta, koska kukaan muu kuin minä ei niistä tykkää. Mutta sitruunankuoriraastetta laitan , se raikastaa ihanasti rahkanmakua.
  9. Kun on kohonneet tarpeeksi niin paina esim.mukin pohjalla pullien keskelle kolot, voitele lopulla kananmunalla pullien reunat ja täytä rahkaseoksella

Mitä ihania perinteisiä leivonnaisia teidän pääsiäiseen kuuluu?
0 Comments:

Lähetä kommentti