tiistai 20. maaliskuuta 2018

Kevään juhlien helpot herkut - Keksikakku ja suolaiset leivokset


Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä McVitie'sin kanssa. Ja mikä ihana kamppis tämä onkaan, kevättä rinnassa pääsin ideoimaan ihania juhlaherkkuja Mc Vitie's Digestive kekseistä.




Ihanaa kevät on täällä. päivät pitenee ja aurinkokin näyttäytyy ja lämmittääkin jo. Kevätpäiväntasaus on tänään ja viikonloppuna kellokin jo siirretään kohti kesäaikaa . Nyt onkin loistava aika ruveta miettimään kaikkia tulevia kevään juhlia. Pääsiäinen, äitienpäivä, vappu ja tietysti valmistujaisjuhlat kevään lopulla. Tämä kakku valmistuu ilman varsinaista leipomista ja uunia ei tarvita ollenkaan.




Makeaan keksikakkuun valitsin McVitie's maitosuklaa keksit, mutta yhtä hyvin tähän kävisi myös perinteiset ilman suklaata. Täytemauiksi valitsin kinuskin ja appelsiinin, ne korostavat hienosti keksien omaa paahteista makua. Suolaiset keksileivokset tein taas McVitie's original Digestiveistä.




Appelsiini-kinuskikeksikakku

Kakkuun tarvitset:

4 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria
100 g mascarponea
1 appelsiinin kuoriraaste

Koristeluun tarvitset:

appelsiini
100 g maitosuklaata
0,5 dl kuohukermaa

  1. Aloita valmistamalla kinuskikastike, tämän täytyy  jäähtyä kylmäksi joten voit tehdä sen jo vaikka edellisenä päivänä
  2. Mittaa kattilaan kuohukermaa 4 dl ja 3 dl fariinisokeria. Kuumenna sekoitellen niin kauan että sokeri on kokonaan sulanut, anna kiehahtaa ja nosta jähtymään. Kinuskin täytyy olla jääkaappikylmää ennen vatkausta.
  3. Kun kinuski on kylmää vatkaa se kuohkeaksi, lisää mascarpone ja appelsiinin kuoriraaste.
  4. Aseta maitosuklaisia keksejä 6 kpl rinkiin ja pursota tai levitä  1/4 täytettä keksien päälle
  5. Jatka samalla tavalla vielä kolme kerrosta, niin että päälimmäiseksi jää kinuskitäytekerros.
  6. Siirrä kakku kylmään ja valmista suklaaganache kakun koristeluun. 
  7. Pilko suklaa hienoksi rouheeksi ja lämmitä kerma kiehuvan kuumaksi, älä keitä. Kaada kerma suklaarouheen päälle ja anna seistä jonkin aikaa. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä . Laita suklaaganache pursotinpussiin tai valuta lusikalla kakun päälle.
  8. Lopuksi koristele appelsiinisiivuin.
*Kakku säilyy hyvin jääkaapissa seuraavaankin päivään. 
*Jos tarjoilet heti on leikkaaminen haastavaa kun keksit ovat vielä kovia. Voit myös kostuttaa keksejä esim. vaniljasokerilla maustetulla maidolla
*Koristelussa voi käyttää myös marjoja tai muita hedelmiä
*Kokeile rohkeasti myös muita muotoja kakulle, esim.sydämen mallinen kakku voisi olla ihana äitienpäiväksi








Suolaisissa keksileivoksissa käytin McVitie's original Digestive keksejä, mietin pitkään makuja mitkä sopisi tämän perinteisen keksin kanssa ja päädyin feta-kasvistäytteeseen, joka olikin napakymppi.





Feta-kasviskeksileivokset


100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kreikkalaista jogurttia
50 g fetajuustoa
pieni pätkä kurkkua
1/4 osa paprikaa
1 valkosipulin kynsi
ruohosipulia
suolaa
pippuria
6 kpl pientä salottisipulia

  1. Aloitetaan tekemällä salottisipuleista paahdetut sipulikukat koristeeksi
  2. Leikkaa sipulista pieni pala kannasta ja kärjestä, kuori sipuli. Leikkaa sipuli ylhäältä alaspäin neljään sektoriin, mutta ei ihan alas asti. Leikkaa vielä nämä sektorit  2 tai kolmeen osaan riippuen kuinka leveitä terälehtiä haluat kukalle.
  3. Paahda sipulit pystyasennossa 150 asteessa n.15 min. Kun otat sipulit uunista voit hiukan avittaa aukaisemalla terälehtiä varovasti.
  4. Seuraavaksi tehdään täyte. Pilkotaan kurkku, paprika, ruohosipuli ja fetajuusto pieneksi silpuksi. 
  5. Sekoita jogurtti tuorejuustoon, lisää kasvis- ja fetasilppu. 
  6. Lisää valkosipulin kynsi puristimen läpi ja lopuksi mausta pippurilla ja suolalla.
  7. Annostele täytettä keksien päälle, koristele sipulikukilla ja ruohosipulin varsilla.



Minullekin tuli yllätyksenä kuinka McVitie's Digestive resepti on jo yli 120 vuotta vanha ja keksit leivotaan edelleen samalla reseptillä. Ja kuinkahan monta kertaa olen miettinyt mistä nimi Digestive on peräisin. Tutustumalla tarkemmin keksin historiaan McVitie'sin sivuilla selvisi sekin mysteeri. Keksien reseptissä olevan leivinjauheen oltiin ajateltu parantavan ruuansulatusta vaikka kyse onkin ollut kekseissä käytettävän täysjyväviljan vaikutusta, keksien nimi on silti jäänyt ennalleen. 

Meillä maistuu McVitie's keksit myös sellaisenaan, mutta McVitie's sivuilta löytyy myös muita reseptejä hyödynnettäväksi. Suosittelen katsomaan ja kokeilemaan.





Ihania kevätpäiviä ja juhlia odotellessa kysyisinkin teiltä, mitä te loihtisitte näistä kekseistä?

10 Comments: